Japan dagverslag

Dagboek: door Hans Meeuwsen (keramiek)

6, 7 en 8 oktober

De geplande rustige ochtend van 6 oktober wordt ineens wreed verstoord. We liggen nog in bed als de telefoon gaat. Mijn schoonvader heeft het nieuws gezien, er ligt een bom op Schiphol. Uit bed en naar de televisie, op het nieuws het volgende: naast de polderbaan is bij grafwerkzaamheden een oude Engelse 500 ponder gevonden, die op scherp staat. De baan is afgesloten. Bovendien is het erg mistig, het vliegverkeer is ernstig ontregeld, vluchten zijn vertraagd of geannuleerd. Na heel wat over en weer gebel worden we gerustgesteld. Onze vlucht gaat gewoon door.

Op schiphol aangekomen lijkt dat ineens niet meer zo zeker, maar bij de balie van British Midland worden we gerustgesteld, ze houden onze vlucht goed in de gaten. Om te voorkomen dat we onze aansluiting in Londen missen worden we op een eerdere vlucht geplaatst die door vertraging nog niet vertrokken is. Geen tijd dus meer op Schiphol maar gelijk naar de ‘gate’ en we zijn dus zo in Londen waar we nu ineens een transfertijd van 3 uur hebben.

Vanaf dat moment verloopt de reis voorspoedig. Maar natuurlijk is het een lange vlucht in krappe stoeltjes. We hebben gelukkig exit plaatsen maar in de breedte zit ik klem en de hoofdleuning is te laag. Als je bijna twee meter lang bent blijft vliegen een ramp. Aangekomen in Fukuoka ingecheckt in het hotel en dan naar een restaurant. Dat wordt een unieke ervaring, heerlijk eten en een verrassende ambiance. Schoenen passen niet in het kastje iedereen lachen. Het personeel schreeuwt je luidkeels welkom, idem dito als je vertrekt. De menukaart is geen probleem, alles is in plaatjes uitgevoerd.

Na een goede nachtrust in een goed verzorgd hotel, krijgen we daar een echt Japans ontbijt. Geweldig om dat geserveerd te zien worden in allemaal mooie keramische schaaltjes en kopjes. Daarna gaan we met de auto naar Hirado. Onderweg veel nieuwe indrukken die de informatie van de reisgidsen en het internet bevestigen. Modern en oud door elkaar heen en elke vierkante meter bruikbare grond is benut. Met een snelle boot steken we de baai over naar Hirado waar we worden opgewacht door het welkomstcomité. We worden hartelijk welkom toegezongen door een groep leerlingen van de junior highschool, de art class. Daarna handjes schudden en voorgesteld worden en (gelukkig) een paar korte speeches. Imke san vertaalt alles. Dan volgt het afscheid van Henk en Armand, de deelnemers van 12xholland die in september in Hirado geweest zijn. Het afscheid is emotioneel en met een mooie symboliek. Iedereen op de kade heeft een opgerold lint en de hand en Henk en Armand houden de uiteindes vast. Als de boot vertrekt rollen de linten af totdat ze op zijn en dan wordt het contact verbroken.

Daarna gaan we naar het appartement, dat is fantastisch, het is het gastenverblijf van een boeddhistische tempel. Het is ruim, heel erg Japans en er staat heel erg veel keramiek, echte cha-wans, (theekommen voor de theeceremonie) mooie schalen. Het appartement heeft ook de typisch Japanse schuifwanden met papieren panelen. Het uitzicht is ook fantastisch, aan de ene kant het uitzicht op de baai van Hirado en aan de andere kant de boeddhistische tempel met Japanse tuin. 's Avonds is er een welcome party. Eerste stukje is eventjes officieel met korte speech op het welslagen van het project. Dan toasten we daar op KAMPAI. Daarna is het relaxed en ontspannen en tijdens het eten praten we met verschillende mensen en zo wordt langzaam maar zeker het ijs gebroken. Dan wordt het feest niet te laat (want we zullen wel moe zijn) afgesloten en gaan we naar het appartement om van een welverdiende nachtrust te genieten. Helaas gooit de jetlag roet in het eten en is mijn slaap onrustig en eigenlijk te kort. De volgende ochtend zie ik dus de zon opkomen over de baai van Hirado.

 

Klik hier voor meer dagen van het verslag.